16

Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden

Fındık Üreticilerine Önemli Duyuru

 

Son yıllarda meydana gelen iklim değişiklikleri ve uygun hava koşullarının da etkisi ile İlimiz fındık bahçelerinde külleme hastalığı yaygın olarak görülmektedir. Üreticilerimizin bahçelerini kontrol etmeleri ve hastalık görülen bahçelerde gerekli önlemleri almaları gerekir.
Hastalık doğrudan ürüne zarar vermez ancak hastalıklı yapraklar fizyolojik faaliyetlerini sağlıklı yapraklar gibi yerine getiremezler ve vaktinden önce dökülürler. Hastalık etmeninin yaprakları enfekte etmesi için en uygun sıcaklık 10-20 derecedir ve ilkbaharda yapraklar genellikle normal büyüklüğünü aldığında görülmeye başlar. Başlangıçta tozlu beyaz olan mantar kolonileri sonrasında yaprağı tamamen sarar, yaprak yeşil rengini ve parlaklığını kaybederek matlaşır. Daha sonra yapraklar giderek kahverengileşmeye gevrekleşmeye ve kıvrılmaya, dökülmeye başlar. Bulaşık olan fındık bahçelerinde bu durumun daha sonraki yıllarda da devam etmesi halinde üründe kalite düşüklüğü ve ağaçlarda gelişme geriliği görülebilir.
Fındık yetiştiriciliğinde kültürel tedbirler üretimin sürdürülebilirliği bakımından önemlidir ve alınması gerekir. Külleme hastalığına karşı enfeksiyon kaynaklarının azaltılması için dökülen yapraklar yok edilmelidir. Budama zamanında, iyi bir hava sirkülasyonu ve güneşlenme sağlayacak şekilde yapılmalıdır.
Kimyasal Mücadele; Yeşil aksama birinci ilaçlama, hastalığın bir yıl önce görüldüğü bahçelerde çotanak bağlama döneminde, diğer bahçelerde belirtiler görülür görülmez yapılır. Uygun koşullar devam eder ve hastalık tekrarlarsa uygulanacak bitki koruma ürününün etki süresine göre ikinci ve diğer ilaçlamalar yapılır.
Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce Fındıkta külleme hastalığına karşı geçici tavsiyesi olan aktif maddeler belirtilmiştir. Külleme hastalığı görülen bahçelerde; yetkili kişilerce yazılacak reçete karşılığında Bitki Koruma Ürünleri Satış Bayilerinden temin edilen BKÜ, Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi sahibi kişiler tarafından uygulanmalıdır. Üreticilerimizin bahçelerini kontrol etmeleri ve zaman geçirmeden tedbir almaları yararlarına olacaktır.

 

Fındıkta Külleme Hastalığına ( Erysiphe sp.) Geçici tavsiye edilen Bitki Koruma Ürünleri

 

Aktif Madde Formülasyon Şekli Dozu (100 lt suya) Son İlaçlama İle Hasat arasına geçmesi gereken süre Uygulama Şekli ve Sayısı
Fluopyram 200 g/l+Tebuconazole 200 g/l SC 25 ml 14 gün


Yeşil aksam İlaçlaması: Birinci ilaçlama hastalığın bir yıl önce

görüldüğü bahçelerde çotanak bağlama döneminde ,

diğer bahçelerde belirtiler görülür görülmez yapılır.

Uygun koşullar devam eder ve hastalık tekrarlarsa

ürünün etki süresine göre ikinci ve diğer ilaçlamalar yapılır.

 

Triadimenol

​%50

EW 100 ml 21 gün
Kükürt SC 800 g/l SC 400 ml 7 gün

 

 

 

Okunma Sayısı: 2426
resim