09

8 Mayıs 2017 Pazartesi günü Terme Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonunda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Samsun İl Müdürlüğü, Terme Ticaret Borsası ve Terme Ziraat Odası’nın ortak katkılarıyla fındık üreticisine “Fındıkta Külleme Hastalığı ve Mücadele Yöntemleri” konulu seminer verildi.

Söz konusu seminere 100’ü aşkın fındık üreticisi katılım gösterdi. Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda ERGÜN, Terme Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Uzmanlarından Recep ÖZTÜRK, Terme Ziraat Odası Danışmanları Hüsne KARATEKİN, Tuba İNCE, Aybüke AKÇALI, Kübra CEYLAN, Turhan ELMAS, Burak ACARTÜRK ve muhtarların katıldığı seminerde, Terme Ziraat Odası Genel Sekreteri Mehmet ÖZTÜRK, Terme Ticaret Borsası Genel Sekreteri Emre KIZIL, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Samsun İl Müdürlüğü Uzmanları Hidayet CANDEMİR ve Dr. Asuman SEZER konuşmacı olarak yer aldı. Etkinlikte Külleme hastalığının ekonomik zararı, hastalık ile mücadele yöntemleri ve fındık yeşil kokarcası zararlısı hakkında üreticilere geniş kapsamlı bilgi verildi.

Terme Ticaret Borsası Genel Sekreteri Emre KIZIL, fındıkta 2016 yılında külleme hastalığından kaynaklanan ürün kaybının 100 bin tonu bulduğunu ve bunun ekonomik zararının 300 milyon dolar civarında olduğunu vurguladı. Bundan 15 yıl önce Türkiye’nin dünya fındık üretiminin %85’ini karşıladığını söyleyen KIZIL, bu oranın 15 yıl içinde %65 seviyelerine gerilediğine dikkat çekti. Genel Sekreter Kızıl, yaşanan bu üretim kaybını, rakip ülkelerdeki fındık dikim alanlarının artması, ülke tarımında yapılan çeşitli uygulama hataları ve son yıllarda baş gösteren külleme hastalığı olarak nitelendirdi. Külleme hastalığının rekolte ve kalite kaybına sebep olduğunu aktaran KIZIL tüm fındık üreticisini hastalık ile mücadeleye davet etti. Ayrıca ilçe olarak fındıktaki verim ve kalite düşüklüğüne de değinen KIZIL, Terme İlçesindeki fındık üreticisinin en büyük sorununun drenaj olduğunu vurguladı. Drenaj kanalları konusunda bir takım çalışmalar olduğunu ancak bunların halen elle tutulur bir görünüm kazanmadığını belirtti.

Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi Uzmanı Hidayet CANDEMİR katılım gösteren fındık üreticilerine külleme hastalığının nedenlerini, hastalığı etkileyen faktörleri, kültürel ve kimyasal mücadele yöntemlerini ayrıntılı olarak aktardı. İl Müdürlüğü Uzmanlarından Dr. Asuman SEZER ise Fındıkta Dip Sürgünü temizliği ve fındık yeşil kokarcası zararlısı hakkında bilgi verdi. Dip sürgünü temizliği konusunda ekonomik ve farklı bir kimyasal çözelti uygulamasından da bahseden Dr. Sezer, tüm üreticiler külleme hastalığı mücadelesi için ilaçlama yapmaya yönlendirdi.

Terme Ziraat Odası Genel Sekreteri Mehmet ÖZTÜRK ise katılım gösteren tüm üreticilere ve konuşmacılara teşekkürlerini sunarken, Terme Ziraat Odası olarak her zaman üreticinin yanında olacaklarını ve çiftçimizin ihtiyacı olan her konuda uzmanları ile hizmet vermekten gurur duyacaklarını vurguladı.

Program sonunda bir değerlendirme yapan Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda ERGÜN, daima çiftçinin ve üreticinin yanında olmaya, isteklerini yerine getirmeye çalıştıklarını, üreticinin eğitilmesi ve kalkınması için tüm imkanları seferber edeceklerini ve bu tip bilgilendirme eğitimlerinin sıklıkla tekrarlanacağını aktardı. Terme Ziraat Odası’nın uzman kadrosu ile tüm üreticilere hizmet vermekten memnuniyet duyduğunu dile getiren Başkan ERGÜN, tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti.

Okunma Sayısı: 2015
resim