16

Terme Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Haluk TRABZON 15 Mayıs 2013 Çarşamba tarihli Haber Gazetesine vermiş olduğu ropörtaj aşağıdaki gibidir;

Fındık ihracatında rekor beklenti

Terme Ticaret Borsası Başkanı Haluk Trabzon, fındıkta bu yıl rekoltenin 550 bin tonun altına düşmeyeceğini, ihracat rakamının da 300 bin tona ulaşmasının beklendiğini açıkladı

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği rakamlarına göre, 1 Eylül 2012-30 Nisan 2013 döneminde 234 bin 329 ton iç fındık ihraç edilerek, karşılığında 1 milyar 338 milyon dolar elde edildiğini belirtti. Türkiye böylece, 2012-2013 fındık ihraç sezonunun 8 ayında 234 bin ton iç fındık ihraç ederek, geçen sezonun toplam ihracatını geride bıraktı.

'İSTİKRARLI POLİTİKA ŞART'
Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Terme Ticaret Borsası Başkanı Haluk Trabzon, ihracatta geçen sezonun aynı dönemine göre meydana gelen artışın sevindirici olduğunu belirterek, "Fındık ihracatçıları, tarihlerinde ilk kez 300 bin tonun üzerinde ihracat rakamına çıkmayı hedefliyor" dedi. İhracat hedefindeki büyümenin Türkiye'nin ürettiği fındığın tamamını satabilmesi hedefini ortaya koyduğunu da belirten Trabzon, "Fındıkta gerek üretici gerekse ihracatçı için istikrarlı politikaların uygulanmasına ihtiyaç var. Çiftçinin verim ve kaliteyi artırmaya yönelmesi için gerekli önlemlerin mutlaka alınması lazım" diye konuştu.

'İSTİHDAM DA ARTACAKTIR'
Karadeniz Bölgesi'nde bir çok fabrika ve entegre fındık işleme tesisi bulunduğuna dikkati çeken Haluk Trabzon, "Tüm bu işletmelerde 30 bine yakın insan istihdam ediliyor. İhracat rakamlarındaki artış aslında daha çok istihdam demektir. Türkiye'de üretilen fındığın tamamının satılması yönünde yapılan tanıtım faaliyetlerini daha da artırmalıyız. Eğer bu sezon 300 bin tonluk ihracat rakamına ulaşılırsa bunun ardı da gelecektir" dedi.

'REKOLTE AY SONUNA DOĞRU'
Fındıkta bu yılki rekoltenin 550 bin tonun altına düşmeyeceğini, ortalama 600 bin ton civarında seyredeceğini de belirten Trabzon, "Ben de bir fındık üreticisiyim ve beklentilerimizi yüksek tutuyorum. Fındık maliyetleri çok düşük değil. Bu yıl da fındık fiyatının 4 liranın altına düşeceğini zannetmiyorum. Yine de kesin bazı rakamlar verebilmemiz için ortalama rekolte miktarına bakmak lazım. Mayıs ayının sonuna doğru rekolte hakkında net bir bilgiye sahip olacağız" diye konuştu.

KAYNAK
www.habergazetesi.com.tr (Haber Gazetesi Web Sitesinden Alıntıdır.)

Okunma Sayısı: 3736